Kezdőlap / Tagjaink

Bartusz-Dobosi László

7

Író, tanár, az Irodalmi Páholy című kulturális folyóirat alapító főszerkesztője (2006-2009), a Magyar Katolikus Újságíró Szövetség (2005), a Magyar Írószövetség (2008), a Magyar Mecénás Program (2010) és a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság (2011) tagja.

1999 óta Pécsett él, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának és a Ciszterci Oktatási Hivatalnak volt igazgatója (2012-2018), jelenleg tanár, s a Magyar Művészeti Akadémia kutató intézetének megbízott kutatója. Nős, három gyermek édesapja.

Iskoláit Siófokon, Budapesten és Pécsett végezte. Szent Ignác szakkolégistaként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudomány karán szerzett diplomát történelem, és a Hittudományi karán teológia szakon. Szakvizsgázott középiskolai tanár érettségi elnöki végzettséggel. A Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi doktori iskoláján 2020-ban phd fokozatot szerzett. Témája: Csengey Dénes életműve.

Idáig tíz önálló, három szerkesztett kötete, valamint közel kétszáz publikációja jelent meg különféle antológiákban, folyóiratokban. Többek között az Alföld, a Bárka, az Életünk, a Forrás, a Hitel, a Jelenkor, a Kortárs, a Látó, a Lyukasóra, a Magyar Napló, a Magyar Szemle, a Napút, a Pannon Tükör, a Somogy, a Székelyföld, a Tempevölgy, a Tiszatáj, az Új Ember, az Új Forrás, és a Vigilia is rendszeresen közli írásait. Ír novellákat, esszéket, recenziókat, tanulmányokat és monográfiákat.

Rendszeres résztvevője többek között a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Párbeszéd Háza és a Berzsenyi Irodalmi Társaság által szervezett konferenciáknak, különféle művészeti rendezvényeknek, könyvbemutatóknak, író-olvasó találkozóknak és rendhagyó irodalomóráknak. Beszélgető partnerként részt vett a Jókai Annáról készült Ne féljetek című portréfilmben.

Munkásságáról ez idáig különféle periodikákban mintegy harminc recenzió jelent meg. Munkásságát 2001-ben Faludi Ferenc ösztöndíjjal, 2010-ben pedig a Mikszáth novellapályázat különdíjával és Bertha Bulcsu-díjjal ismerték el.

  • : Siófok, 1971
  • : Tanár, író, szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész
  • : Önálló kötetei: - Jezsuiták és conquistadorok harca az indiánokért a XVII-XVIII. században. Szent Gellért Kiadó, Bp., 2001. - "Szép vagy Magyar Tenger". 75 éve alakult a cserkészcsapat Siófokon (1929-2004). Kucsák, Vác, 2004. - Aki hitét veszti elmerül. Báró Eötvös József katolicizmusa. Kairosz Kiadó, Bp., 2011. - Egy élet térképe. Tüskés Tibor pályaképe. Pro Pannonia Kiadó, Pécs, 2012. - Hallgatásaim gyűjteménye. Esszék, kritikák, tanulmányok 2006-2015. Cédrus Művészeti Alapítvány - Napkút Kiadó, Bp., 2015. - A sáncokon kívül. Szubjektív monográfia Garai Istvánról. Berzsenyi Társaság, Kaposvár, 2015. - Füstvirágok. Novellák. Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2016. - Kalász Márton. Közelképek írókról. Magyar Művészeti Akadémia, Bp., 2017. - Lélekszakadtak. Téboly az irodalomban. Kronosz Kiadó, Pécs, 2018. - Horizont. Esszék, recenziók, beszélgetések, tanulmányok. Pro Pannonia Kiadó, Pécs, 2019. Szerkesztett kötetei: - Magyar sors a XX. században I. Molnár Nyomda és Kiadó, Pécs, 2009. - A hit nyelvtana. Esszék ég és föld között. Vigilia, Bp., 2012. - Az életrendezés apostola. Vácz Jenő atya emlékezete. Jezsuita Könyvek, Bp., 2014.
  • : Faludi Ferenc Akadémia ösztöndíja, 2001 Bertha Bulcsu-díj, 2010
  • : bartuszcs@gmail.com