Regényes Természet

P11k

Megszületett a Regényes Természet írói pályázat végeredménye

A szakmai zsűri a beérkezett 239 pályaműből végül 8-at is díjazott

A 10 millió forint összdíjazású regényíró pályázatra olyan kéziratokat vártak, amelyek a természetvédelem, a természetjárás, a klímavédelem kérdéseire fókuszált. A pályázat célja az volt, hogy a fiatalok számára érthető, szórakoztató és elgondolkodtató regények szülessenek. Ennek eredményeként az összesen 239 pályamű közül 8-at díjazott az öttagú szakmai zsűri. Legjobbnak Regős Mátyás – Lóri és a halott állatok című művét ítélték meg. A pályázatot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, a Magyar Írószövetség és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ írta ki.

 A beérkezett pályázatok mennyisége a szervezők minden előzetes várakozását felülmúlta, hiszen összesen 239 írás érkezett, melyből 5 pályaművet szerzőpáros jegyzett, 17 munkát pedig a határon túlról küldtek. A szakmai zsűri értékelése szerint nagyon sok jó pályázat született, melyekből többet egyenletes színvonalúnak minősítettek. A 10 millió forintot ennek megfelelően nem 3, hanem 8 szerző között osztották fel.

A zsűri döntése alapján Regős Mátyás – Lóri és a halott állatok című műve kiemelkedett a mezőnyből, így ez a regény részesült a legmagasabb, 3 millió forintos díjazásban. 1 millió forintos díjat ítéltek meg Kemény Gabriella – A konkrét hiúz, Kartali Zsuzsanna – Mendegélő menedék, Koller Gabriella – Bio Botond beszól, Aux Eliza – Ózonőrök, Veréb Árnika –  Ahol a fák fénye lakik, Bognár Endre – Egy hideg nyár története, valamint Schmöltz Margit – Kék imágó című írásának. Az öttagú szakmai zsűri tagjai Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője; Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője; Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus voltak, elnöke pedig Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke. A legjobb műveket a Móra és a Könyvmoly Kiadó fogja majd kiadni.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség 2020 őszén jelentette be a Regényes Természet ifjúsági regényírói pályázatát. A felhívásra olyan saját művek beérkezését várták, amelyek laza és humoros formában mutatják be a szabadidős természetjárás hangulatát. A pályázat kiírásában elvárás volt az is, hogy a művekben a klímaváltozás veszélyei, a környezetvédelem fontossága és az aktív életmód szeretete is kiemelt szerepet kapjon. Az elkészült műveket 2021. május 15-ig lehetett leadni, ekkor kezdődött a bírálati időszak, amely szeptember 15-ig tartott.

P11