Hieronymus-díj

Zsille

Idén Zsille Gábort tüntették ki a Hieronymus-díjjal, melyet Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke adott át 2019. december 5-én a Magyar Napló Könyvesboltban, ahol bemutatták Zsille Gábor új, Készülődés című kötetét is.

Zsille Gábor műfordító, költő az idei Hieronymus-díj kitüntetettje

Az 1982-ben alapított elismerést idén Zsille Gábornak adományozta a Magyar Írószövetség által alapított Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma.  A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség és a Telegdy Polgár István Alapítvány elnöke adta át.A díjat  minden évben Szent Jeromos, a Biblia fordítója, a fordítók védőszentjének napján osztják ki, a díjazott akadályoztatása miatt azonban erre csütörtök este került sor a Magyar Napló könyvesboltban.

Az 1972-ben született Zsille Gábor eddigi munkásságát és érdeklődési irányát két forrásnyelv határozta meg, mind az angol, mind a lengyel irodalom köréből készített műfordításokat. Hosszú ideje gondos és figyelmes fordítója a lengyel irodalomnak, fordításain keresztül a magyar olvasó átfogó képet kaphat a kortárs lengyel költészetről. A kitüntetett 19 lengyel és 5 angol önálló fordításkötettel rendelkezik, többek mellett tolmácsolásában olvashatjuk Ted Hughes, Adam Zagajewsk műveit és II. János Pál pápa Római Triptichonját.

Zsille Gábor nem csupán műfordítóként, hanem sok esetben lektorként, szerkesztőként is részt vesz lengyel és magyar szépirodalmi művek megjelentetésében.