Bálint Endre

Bálint Endre 2020 augusztus_Tata

Budapesten születtem 1957-ben, kislányom szerint a kőkorszakban. 14 éves koromig szüleimmel a IX. kerületi Ferenc téren laktunk. A Lenhossék utcai általánosban írtam egy Marsra szálló földi űrhajóról szóló sci-fi történetet, osztálytársaim egymás kezéből kitépve olvasták. Első valódi publikációmat a bp-i Eötvös József Gimnázium lapjának, az Eötvös Diáknak köszönhetem. Később a Budapesti Műszaki Egyetem újságja, A Jövő Mérnöke közölte le néhány cikkemet, elsőként Az egyetemi ördög címűt.

1995 példátlanul esős márciusában – három hétig megállás nélkül zuhogott – írtam első terjedelmesebb művemet, a Pilátus evangéliumát. Máig sem jelent meg.
2003 tavaszán az Avana Egyesület sci-fi pályázatán A csillaghajó c. írásom első helyezést ért el. Ezután évekig az Új Galaxis lapjain publikáltam sci-fi novelláimat, közben többnyire eredményesen vettem részt újabb sci-fi és szépirodalmi pályázatokon.
Két novellám fordításban is megjelent. (Vonat Európába, Smith bíró tévedése)
2013-ban e-bookként publikált regényem, A Programozó Könyve elnyerte a Zsoldos Péter-díjat.

Kutattam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. regénye keletkezésének körülményeit, eredményeimet három tanulmányban publikáltam (Könyv és Nevelés 2012. 2., 2014. 4., 2016. 2. szám):

Molnár Ferenc hatására érdeklődésem a színpadi művek írása felé fordult.

– 2014-ben egy pesti kamaraszínház jóvoltából a főpróba és a bemutató kitűzéséig jutott Molnár Ferenc avagy Az ördög megkísértése c. vígjátékom, amikor a darab minőségétől független okok miatt levették műsorról.
– 2016-ban egy drámapályázaton döntős lett a Bombariadó c. egyfelvonásosom.
– 2017-ben a regenytar.hu jelenetpályázatán az Extra kívánság c. írásom harmadik helyezést ért el.
– Egy vidéki amatőr társulat kívánságára megírtam Az erdő Mozartjai c. mesejátékot, amit 2018 tavaszán be is mutattak a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban.
– 2018 őszén a Bolondok c. novellám színpadra átírt drámaváltozatát mutatták be a kecskeméti Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházának színpadán.

Jelenleg bemutató színtársulatra várnak az alábbi darabjaim:
Molnár Ferenc avagy Az ördög megkísértése
Bombariadó
Angolna (Berlin Expressz)
A tölcséresi eset
Régi patika

2018-ban az Arte Tenebrarum Kiadó kiadta nyomtatott könyvalakban is A Programozó Könyve című díjnyertes regényemet. A regény kapcsán itt olvasható egy interjú velem:

2019-ben ugyanez a kiadó kiadta egy kötetben Az idő árnyéka címmel három összefüggő időutazásos sci-fi kisregényemet.

2020-ban újra irodalomtörténeti kutatásba fogtam. Jelenleg József Attila Óda c. versének múzsájával kapcsolatban igyekszem összegyűjteni minden elérhető információt.

• : Budapest, 1957
  • : informatikus, író, az SF Szakosztály tagja
  • : A Programozó Könyve (sci-fi regény), Az idő árnyéka (három sci-fi kisregény)
  • : Zsoldos Péter-díj (2013) A Programozó Könyve c. regényemért