Színház

A közkedvelt Versek szódával című irodalmi talk-show ezúttal a forradalom irodalmával foglalkozik majd. Olyan alkotókat lát vendégül az őszi hónapokban, akik szereplői voltak az 1956-os eseményeknek.

Versszínház sorozatunkban a Tallián Mariann és Lázár Balázs színészházaspár 1956-os versekkel készül, hogy az emlékévben lehetőleg minél több helyszínen népszerűsíthessék forradalmunk költészetét.

Épületfestészet

Leglátványosabb köztéri akciónkat november első hetére tervezzük, egyrészt, hogy ne vesszen el a számos október 23-i országos rendezvény sorában, másrészt mert 1956. november 2-án jelent meg az Irodalmi Újság forradalmi száma, ennek lapjairól ismerhette meg a nagyközönség többek közt Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról és Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című elhíresült versét is. Az előadás székházunk Városligeti fasori oldalán lesz látható.

Plakátkampány

Forgalmas tömegközlekedési megállókban versidéze-tekkel kívánjuk a járókelők figyelmét felhívni az irodalom forradalmi jelentőségére, a bukás utáni fájdalmak feldolgozására, a művészet erejére.

Rendhagyó irodalomórák

Írótagjaink 1956 irodalmának és irodalmi eseményeinek tárgykörében tartanak rendhagyó irodalomórákat szerte a Kárpát-medence iskoláiban és egyéb műhelyeiben, hogy a témát "házhoz vigyük" a legfogékonyabb nemzedék, a kamasz diákság körében is.

Konferencia

Őszi konferenciánkon kellő körültekintéssel és aprólékossággal tárgyaljuk végig az írók és a Magyar Írószövetség szerepét, feladatvállalását a forradalomban, majd a leveretés utáni eseményeket, sorsalakulásokat.

 

Flashmob

Köztéri akcióinkkal Budapest lakosságát kívánjuk megállítani egy-egy pillanatra, hogy népszerűsítsük az emlékévet, szervezetünk programjait, forradalmunk jelentőségét, a szabadság szeretetét és hőseink tetteit.

Filmklub

Olyan filmeket tűzünk műsorra és ajánlunk megvitatásra klubunkban, amelyek a forradalom témáját vagy a korszak társadalmi közegét dolgozták fel közvetlenül vagy közvetve.

Kiállítások

Kültéri tárlatot készítünk székházunk kerítésére a Bajza utcai és a Városligeti fasori fronton egyaránt. Ezzel a kiállítással elsősorban a székházunkban zajló forradalmi eseményekre, az írók szerepvállalására kívánjuk ráirányítani az arra járók figyelmét.

Őszre egy olyan rendhagyó kiállítást tervezünk székházunk rendezvénytermében, amely képzőművészeti pályázatunk legjobb alkotásait tárja a közönség elé. Egyetemista fiatal képzőművészek körében hirdetjük meg, hogy ők ma miképp látják és láttatják az 1956-os forradalom eszmeiségét, jelentőségét.

Október 23-i ünnepség

Hagyományos, koszorúzással egybekötött ünnepségünket idén még kiemeltebben kezeljük. Ezen az ünnepen osztjuk szervezetünk rangos kitüntetéseit, az Arany János-díjakat. Ezúttal az Örökös Tagság cím átnyújtását is erre az időpontra tervezzük. Valamint, szándékaink szerint a kétévente kiosztásra kerülő, fiatal költőknek, íróknak járó Gérecz Attila-díjat is nálunk adja át az arra érdemesültnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselője.

Nemzetközi találkozó

A Parlament Felső Házába október 29-re tervezett ünnepi megemlékezés a közép-európai írószövetségek vezetőivel és a magyar kultúrpolitika prominens személyeivel való találkozásnak is teret és alkalmat nyújt majd. A közös sors és a szabadság kivívásának jegyében közösen emlékezünk a lengyel, cseh, román, horvát, szlovák stb. írószervezetek képviselőivel.