ARANY JÁNOS ÜZENETEI

Kültéri kerítés-kiállítás a Magyar Írószövetség Bajza utcai és Városligeti fasori utcafrontján

2017. szeptember 18. - 2018. április 1.

Programsorozatunk 2017. szeptember 18-án vette kezdetét az Arany János üzenetei című kültéri (kerítés) kiállításunk megnyitójával.

A kiállítást Szörényi László irodalomtörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, közreműködött Horváth-Töreki Gergely színművész.

Kiállításunk a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját idézte meg a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany János-emlékévben.

A sokszor kétségek közt őrlődő és sebzett poétát igyekezett megragadni, aki időnként szinte profetikus jövőbelátással érzékelte kora és a világ alakulását. Számos versében máig aktuális problémákat vet fel és örökegyetemes kérdéseket feszeget. Elbeszélő költeményeivel, eposzaival, balladáival irodalmi emlékezetünk és népköltészeti hagyományunk nagy összefoglalója volt ő, ugyanakkor költőként a modern magyar líra egyik megalapozója is egyben, főképp Őszikék ciklusával, amelyet legendás Kapcsos Könyvébe írt a Margitszigeten élete utolsó éveiben.

Eredendő érzékenysége mellett magánéleti tragédiái és a magyar nemzetet ért sorscsapások is mélyítették benne hazája és az ember jövője fölötti aggodalmát. Ezt a beigazolódott aggodalmat villantotta fel az Arany János üzenetei című kiállítás egy-egy idézet és az idézetek ihlette kortárs fotókompozíciók tükrében.

A kiállítás alkotói: Gréger Zsolt (grafika), Onda Péter (fotók), Szentmártoni János (versek)