Új sorozat a Magyar Írószövetségben

kezdokepek6

RÉSZ-E MÉG?

Új sorozat a Magyar Írószövetségben

Fókuszban a legújabb kárpátaljai magyar irodalom

 

„És része még az elgázolt kutyák
A világnak a hajhullás a rák
A megnagyobbodott szívizom
Angyaltetem a grádicson”

(Bakos Kiss Károly: Része még)

A Magyar Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság közös rendezvénysorozatot indít, amelynek célja a kárpátaljai fiatal magyar alkotók bemutatása.

Vajon mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom? Érvényes-e még a régi beidegződések közül bármi is? Rész-e még a kárpátaljai magyar irodalom? És ha igen, különálló vagy szerves része-e valamilyen nagyobb hagyománynak? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az új sorozat.

Az első találkozó

időpontja: 2017. május 25., 18.00

helyszíne: Magyar Írószövetség díszterme (1062 Budapest, Bajza u. 18., I. em.)

Vendégeink

Csordás László 1988. április 19-én született Kárpátalján, Eszenyben. A helyi középiskola elvégzése után az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán 2010-ben szerzett MA-típusú diplomát. Jelenleg a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság elnöke, az Együtt című folyóirat olvasószerkesztője, valamint az ungvári székhelyű Intermix és a budapesti Napkút Kiadó szerkesztője. A Debreceni Egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Doktori Iskolájának elvégzése óta PhD-disszertációján dolgozik.

Kovács Eleonóra 1989-ben született Szalókán (Ukrajna, Kárpátalja). Az Ungvári Nemzeti Egyetemen 2012-ben szerzett diplomát (történelemtanár). 2014-től a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagja. 2017. január 14-től a KVIT honlapjának, a kvit.hu-nak felelős szerkesztője. Írásai 2011-től jelennek meg az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóiratban. 2016-ban az Irodalmi Szemle közölte egy írását. Jelenleg a megjelenésre váró szövegeit javítja.

Marcsák Gergely 1990. február 23-án született az ungvári járási Kincseshomokon. Az iskola befejezése után az Ungvári Nemzeti Egyetemen magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát szerzett. Jelenleg az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola szervezőpedagógusa. Első versei 2010-ben jelentek meg nyomtatásban az Együtt irodalmi folyóirat lapjain. A 2013-ban megjelent Szárnypróba című antológia társszerzője. A versek mellett rövidprózákat ír. 2017-től a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság alelnöke.

Varga Nikolett 1996. március 10-én született a nagyszőlősi járási Csepében. Tanulmányait 2002-ben kezdte a Csepei Középiskolában. 2009-ben a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja lett. 2011-ben a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum tanulója. 2012-ben kezdte meg tanulmányait a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégiumban, ahol 2016-ban diplomázott. 2016-tól az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanára.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

mn_resze6