Demeter József (DeJó)

Szülőfaluját, “Kicsimagyarország”-ként népszerűsíti. 1990-ben telepedett át . 1998-tól él Ballószögön. Két fiú édesapja: József, NMHH, osztályvezető; Lehel, asztaliteniszező, 4-szeres magyar, 1-szeres osztrák bajnok. Több nemzetközi verseny díjazottja. 2003-ban az év magyar asztaliteniszezője.

Megyei és országos pályázatok nyertese. Egyetemistaként 4 évig néptáncot tanít a román főváros magyar egyetemistáinak.

“DeJó ballószögi székely”-ként  vált ismertté a “Tánccsűrtől a diszkóig” c. műsorával.

• : Magyardellő (Erdély) 1947.április 9.
  • : Szakmunkás, tervezőtechnikus, újságíró, író, költő, képzőművész, néptáncos, népzenész, koreográfus, edző(szülő).
  • : NAPDALOSKÖNYV (válogatott és új versek), Rím Könyvkiadó, 2016. CSINGERÁJ (novellaregény), Hungarovox, 2015. Ajánlók: Dr Ködöböcz Gábor, Kaiser László. NKA alkotói ösztöndíj, megjelenését ugyancsak az Nemzeti Kulturális Alap támogatta. HAZATÉVEDTEM (Magyardellői-ballószögi napdalok, versek), Hungarovox, 2011. Ajánló: Dr. Bertha Zoltán. MAGYARDELLŐI NAPDALOK III. (versek), Hungarovox, 2009. Ajánló: Dr. Bertha Zoltán. MAGYARDELLŐI NAPDALOK II. (versek), Hungarovox, 2007. Ajánló: Dr. Turai G. Kamil, esztéta. MAGYARDELLŐI NAPDALOKI. (versek), Hungarovox, 2006. SZIKLASZÓSZÉK (versek),Ballószög, 2003. SUSZTERÁJ (novellák), Kecskemét, 2001. Ajánló: Lászlóffy Aladár. ECETFAMÉZ (versek), Ballószög, 2001. Ajánló: Bágyoni Szabó István. IGAZI SEGÍTSÉG? (diákszínmű), Igaz Szó, Marosvásárhely,1988. SZÓLETÉTEL (versek), Kriterion, Forrás sorozat, Bukarest, Kolozsvár,1985. Ajánló: Egyed Péter.
  • : NKA-ösztöndíj (2014-2015)
  • : magyardelloi@t-online.hu