ÜDVÖZLET AZ OLVASÓNAK!

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót a Magyar Írószövetség megújult honlapján. Bízom abban, hogy mind az új arculat, mind a friss információk, mind pedig az áttekinthetőség arra ösztönzik majd, hogy gyakran ellátogasson erre az oldalra. A jövőben szeretnénk tovább építeni, tartalmilag sokszínűvé tenni - de addig is igyekszünk minél szélesebb körben kielégíteni a kortárs magyar irodalom és a szövetség működése iránt érdeklődők igényeit.

A Magyar Írószövetség mind az 1956-os forradalom, mind pedig az 1989-es rendszerváltás szellemi előkészítésében letagadhatatlan érdemeket szerzett. Az elmúlt húsz évben is rendületlenül szolgálta a magyar irodalom, a magyar kultúra ügyét, még az egyre kilátástalanabb gazdasági helyzet présében is, sőt, akkor is, amikor önjelölt ellenfelei mindent elkövettek annak érdekében, hogy mind szakmailag, mind erkölcsileg ellehetetlenítsék. Mindezek ellenére továbbra is egyik meghatározó kulturális centruma egyrészt a Budapesten zajló irodalmi, kulturális életnek, másrészt a vidéken és a határokon túl élő írótársaknak. A magyarság szellemi egységének, határok felettiségének és európaiságának egyik fontos szimbóluma és ernyőszervezete. Több mint 900 tagja van.

Bajza utcai székházában a könyvbemutatókon túl rangos konferenciáknak, kiállításoknak, kamara-koncerteknek nyújt otthont. 180 ezer kötetes, Ex Libris nevű könyvtára heti négy napban várja a látogatókat, kutatókat, olvasni vágyókat. Több fontos szerkesztőség műhelymunkája zajlik itt, a Kortárs Könyvkiadó é és a Kortárs folyóirat é, a Fiatal Írók Szövetségé é, az Orpheusz Kiadóé . Harmadik éve sikeresen működik az Íróiskola , amelybe életkortól függetlenül lehet jelentkezni mindazoknak, akik az írás művészete iránt érdeklődnek. Képzése akkreditált. A "Kortárs irodalom", "Stílusgyakorlatok", "Kiadói és szerkesztői ismeretek" szemináriumai mellett hóról hóra rangos alkotók előadásait is meghallgathatják a diákok, amelyekből képet nyerhetnek a kortárs irodalom és szellemi élet intézményrendszeréről, programjairól, műhelytitkairól, az irodalom oktathatóságáról. Az Írószövetség szélárnyékában működik a Hét Krajcár Kiadó is. Itt alakult a MISZJE ( Magyar Írók Szerzői Jogvédő Egyesülete ), amely majd a könyvtári kölcsönzések jogdíj-rendszerében fogja munkáját hasznosítani. De sokáig itt dolgozott, s a holdudvar meghatározó műhelye a Magyar Napló szerkesztősége is. Szellemiségéhez közelálló további orgánumok és műhelyek többek közt a Széphalom Könyvműhely , a Hitel, a Lyukasóra, a Napút. Irodalmi rendezvénysorozatai közt több hagyományteremtő is van, úgy mint a "Terézvárosi Esték", a fiatal alkotókat bemutató "Csikófogat", az "Open reading" vagy a közéleti "Bajza Szalon".

A Magyar Írószövetség szeretne mind szellemiségében, mind hatékonyságában megújulni. Ennek a folyamatnak néhány meghatározó eleme az új arculat és kommunikáció kialakítása, aktívabb sajtó-jelenlét, fesztiválok programjaiba való beépülés illetve saját fesztiválok szervezése, karitatív megmozdulások kezdeményezése. A közeljövőben weboldalunkat átfogó portálrendszerré alakítjuk, amelyen többek közt fényképes írólexikon, fórum, archívum, képgaléria található majd. Várjuk a kedves Olvasó ötleteit, mit látna szívesen a majdani weboldalon. Javaslatait a következő mail-címre küldheti el: otlet@iroszovetseg.hu
Amennyiben szívesen fogadna rendszeresen tájékoztatót programjainkról, úgy az Információk rovatban föliratkozhat hírlevelünkre.

Szentmártoni János
A Magyar Írószövetség elnöke

Tisztában vagyok azzal, hogy az irodalom, az író munkájának gyümölcse sohasem vagy csak a legritkább esetben érik be a jelenben. Hatását a legtöbbször az utókor lelki-szellemi életében fejti ki. Ezért is nagy a felelősség rajta. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy kellő energia-befektetéssel, marketinggel, széles kulturális kínálattal a Magyar Írószövetség, mint a magyarság irodalmának legnagyobb és legtekintélyesebb szervezete a jelenben is képes felhívni a szélesebb közönség figyelmét a kortárs kultúra jelentőségére, lélekmentő fontosságára. Egyszerre kíván gyönyörködtetni, szórakoztatni és nevelni.

Kellemes időtöltést, ismerkedést kívánva, tisztelettel üdvözli a Magyar Írószövetség nevében: