Eredményhirdetés

tam

Kihirdették a Tamási Áron esszé- és novellapályázat eredményét

  1. november 16., 18 óra Pesti Vigadó, Makovecz terem

Tamási Áron (1897–1966), az erdélyi klasszikus író születésének 125. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia – a Magyar Írószövetség szakmai együttműködésével – esszé és novella írására hirdetett pályázatot. A pályázatra szeptember 30-ig olyan, korábban nem publikált és más pályázaton még nem szerepelt művekkel lehetett jelentkezni, melyek kapcsolódnak Tamási Áron életművéhez. A pályázat jeligés volt.

A pályázatra 16 esszé és 115 novella érkezett. A 131 pályázó közül 25-en a határon túlról küldték el írásukat. A szakmai zsűri elnöke Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA rendes tagja volt. További tagjai: Bertha Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, az MMA levelező tagja; Gere Zsolt irodalomtörténész, egyetemi adjunktus; Győrffy ÁkosJózsef Attila-díjas költő; Jámborné Balog Tünde József Attila-díjas író; Végh Attila József Attila-díjas költő, filozófus, esszéista.

Az ünnepi díjátadásra 2022. november 16-án 18 órakor került sor a Pesti Vigadó Makovecz termében, melyen dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára köszöntőjének felolvasása után, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Mezey Katalin, valamint A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke mondott beszédet.

A díjátadó művészeti programjának keretében Szokolay Dongó Balázs zenész és Turi Bálint színművész lépett fel, a házigazda Takács Bence előadóművész volt.

Novella kategóriában az I. díjat Paál Zsolt Éhező földek; a II. díjat Hegedűs Imre János Kicsi szellem kalandjai égen, földön; a III. díjat pedig Cristian Blanka Ördögnyargalás a Hargitán című novellája nyerte el.

Esszé kategóriában I. díjas lett Dr. Vitéz Ferenc Közlésforma, stílus és narráció költői „vegytana”. „Szembefordított tükrök”: a külső és belső valóság megsokszorozása Tamási Áron novelláiban című tanulmánya. A II. díjat Hernády Judit Népiség és a lélek válsága: Természetszemlélet és hitélmény Tamási Áron írói világában; a III. díjat pedig Paták Balázs Farkaslakától Farkaslakáig. Tamási Áron életműve legényhősei szemszögéből című munkáknak ítélte oda a szakmai zsűri.

A díjazott pályaműveket mindkét kategóriában pénzjutalommal is honorálták: I. díj – 500.000 Ft, II. díj 300.000 Ft, II. díj 150.000 Ft.

Az ünnepségen néhány különdíjat is kiosztottak. Esszé kategóriában a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány különdíjában Turiákné Komsa Gabriella Mítosz-újraértelmezések Tamási Áron novelláiban című munkája, novella kategóriában Ircsik Vilmos Gödrök című pályaműve részesült. Az Írók Alapítványa különdíját Gerencsér Rózsa Megszületett a gyász idejéncímű novellája kapta.

A legjobb írásokat valamikor a közeljövőben egy antológiában jelentetik meg.

Fotó: MMA / Walter Péter

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10