A 2021. október 23-i ünnepség

56k

1956-os ünnepség, koszorúzás és az Arany János-díj átadása

  1. október 23-án 11 órai kezdettel emlékeztünk székházunk udvarán az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Ünnepi beszédet mondott Lovászy László miniszteri biztos.

„Ha mi vagyunk a sors, csak akkor lehet szabadság. Ha pedig szabadság van, akkor nem kell más sorsát megélni és nem fogadhatjuk el azt sem, hogy a sorsunkat mások írják meg nekünk – ez 1956 és Gérecz Attila üzenete.” Figyelmeztetett: „az 1956-os forradalom a nemzetet, a magyarságot összekovácsoló sorsközösség, egy új szövetség lett. … a hatvanöt évvel ezelőtt kitört forradalom azt bizonyította, hogy ha valaki nem választhatja meg a sorsát, legalább megváltoztathatja, ha van benne kellő elszánás. Sorsunkat mi magunk alakíthatjuk, de ne feledjük: azt bármikor mások is megírhatják helyettünk.”

Ezt követően az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az ’56-os emléktáblát, majd Gérecz Attila-emléktábláját.

Az ’56-os emléktábla

Koszorúzók: Dr. Lovászy László miniszteri biztos; Mezey Katalin – Magyar Művészeti Akadémia; Turczi Istvánfőtitkár – Magyar P.E.N. Club; Borbély Rita alelnöki kabinetvezető – Nemzeti Kulturális Alap; Szentmártoni János Kárpát-medencei programigazgató – Petőfi Kulturális Ügynökség; Szakonyi Károly elnök – Magyar Írók Egyesülete; Mezey Katalin – főtitkár Írók Szakszervezete; Bán Horváth Veronika elnökségi tag – Fiatal Írók Szövetsége; Erős Kinga elnök – Magyar Írószövetség

Gérecz Attila emléktábla

Koszorúzók: Borbély Rita alelnöki kabinetvezető – Nemzeti Kulturális Alap; Sághy Ildikó a Lyukasóra főszerkesztője – Magyar Írók Egyesülete; Mezey Katalin – főtitkár Írók Szakszervezete; Erős Kinga elnök – Magyar Írószövetség

Az Arany János-díjat idén Árkossy István író, képzőművész vehette át. Jánosi Zoltán irodalomtörténész méltatta a díjazottat, emlékeztetetve arra, hogy a művészetek és a tudomány különböző ágai olykor egyetlen személyben találkoznak. Ilyen Árkossy István is, aki „ecsetjével ráfestette, ceruzájával rárajzolta, betűivel pedig ráírta a maga kódjait és jelzéseit a kor folyton ledönteni akart falaira, egyszerre a trianoni határokon kívül rekesztett magyarként és 1956 szellemi követőjeként.”

Az Arany János-díjjal járó kisplasztikát  – Konthur Bertalan alkotását – Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke adta át Árkossy Istvánnak.

Az eseményen közreműködött Lázár Balázs költő, színművész.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az ünnepségen készült fotókat és az arról készült rövid videót, amely megtekinthető az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=K9HBzfzXTZo

A képek megtekinthetők az iroszovetseg.hu oldalon, a Galériában.