Toót-Holló Tamás

toot_holloÓzdon született, Debrecenben (KLTE) és Budapesten (ELTE) járt egyetemre. Magyar nyelv és irodalom – összehasonlító irodalomtörténet szakon végzett 1990-ben, később a CEU ösztöndíjasa volt.  Karácsony Benő monográfusaként az irodalomtudomány kandidátusa, Korábbi könyveit Tót H. Zsolt és Toót H. Zsolt szerzői névalakkal is jegyezte. Az MTI főszerkesztője, a Hungary Matters és a Külhoni Magyar Sajtószolgálat felelős szerkesztője, a Napút prózarovatának vezetője. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem média és közszolgálati kommunikáció tanulmányok kabinetjének munkatársa.

• : Ózd, 1966
  • : író, kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő
  • : Csobban a víz - A Forrás Könyve (regény, Napkút Kiadó, 2015.) Garabonciások könyve és szerelme (tanulmánykötet, Napkút Kiadó, 2015.) Gördül a kő - A Garabonciás Könyve (regény, Napkút Kiadó, 2014.) Három a kő - A Garabonciás Könyve (regény, Napkút Kiadó, 2013.) Üsse kő - A Garabonciás Könyve (regény, Napkút Kiadó, 2012.) Üsse kő - Jelenések hét rendbéli úton (dráma, Napkút Kiadó, 2012.) Apasorban - Toót. H Zsolt névalakkal (esszéfüzér, Napkút Kiadó, 2003.) Prózaporond - Toót H. Zsolt névalakkal (kritikák, Masszi Kiadó, 2001.) Pályaháborgások - Toót H. Zsolt névalakkal (regény, Seneca Kiadó, 1995.) Széttaposott ösvény - Tót H.Zsolt névalakkal (irodalomtörténeti monográfia, Balassi Kiadó, 1994.)
  • : Budai Gábor prózaírói díj (Kráter Műhely Egyesület, 1995) Az irodalomtudomány kandidátusa (MTA Doktori Tanácsa, 1994)
  • : garaboncos@gmail.com