Sződemeteri Kölcsey-megemlékezés 2016

kolcsey

A Szatmárnémeti Kölcsey Kör, az  Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Tasnád RMDSZ-szervezete,

Sződemeter Református Gyülekezete, valamint Sződemeter Polgármesteri Hivatala

Szeretettel meghívja Önt, családját, barátait és ismerőseit a koszorúzással egybekötött

XXVII.sződemeteri Kölcsey – megemlékezésre.

HelyszínSződemeter , a református templom kertje

Időpont :    2016. augusztus 5., péntek délután 5 óra

Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményét szavalja:

Varga Sándor, a  szatmári Harag György Társulat színművésze

A résztvevőket köszönti:

Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa

Pakulár István  református lelkipásztor

Gheorghe Marian, Sződemeter polgármestere

László Róbert, a  Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató  Szatmár Megyei Központ igazgatója

A rendezvény fővédnökeinek  üdvözlő beszéde:

Pataki Csaba, a  Szatmár Megyei Tanács elnöke

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei ÖK elnöke

Pataki Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónőjének vallomása :

„Példaképünk Kölcsey”

A Kárpát-medencén kívül élő magyarok nevében szól:

Ungurean Vladimir,  a Moldovai Magyarok Egyesülete  elnöke (Balti – Moldvai Köztársaság)

Kónya Melinda  a Hollandiai Magyar Szövetség alelnöke

Közreműködő diákok:

Brudás Virág (Álmosd), Petróczki Éva (Szatmárcseke), Biró Kitti és Hegyi Barbara (Tasnád)

Fellép:

Nauner Agárdi Éva vezetésével a mátészalkai  aranyfokozatú Dancs Lajos Népdalkör

A koszorúzást levezeti:

Kiskasza Balázs, Tasnád város alpolgármestere

Kölcsey szobránál díszőrséget állnak a szilágysomlyói  16-os számú Báthory István cserkészcsapat  tagjai.

A  sződemeteri Kölcsey-megemlékezés

az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek a  Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központ

programjában szereplő rendezvénye

Támogató:

Szatmár Megye Tanácsa,

Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapítvány útján

Szervezők:

Biró Ilonka,  Bendel József , Katona Péter, Kiskasza Balázs, Gheorghe Marian, Pakulár István, Ruff  Zsófia

A szervezést irányította  és a műsort vezeti :

Muzsnay Árpád

Sződemeter (Săuca) Tasnádról (Tăşnad) a termálstrand mellőli letérőtől Tasnádszilváson (Silvaş) keresztül közelíthető meg.

Bővebb tájékoztatás: tel: 40 261 712808  ;  40 77 104 2700 (mobil)  e-mail: muzsnay@datec.ro

Isten, áldd meg   –  minden magyart !

Akár Nemzeti imánk első sorának  ezt a módosított változatát választhatnánk az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezés mottójául.

A Kölcsey Ferenc szülőfalujában immár 27. alkalommal tartandó ünnepség szervezői a Hymnus szerzőjéhez ezer szállal kötődő  térségünk megyei önkormányzatainak vezetőit: Seszták Oszkár és Pataki Csaba  elnököket kérték fel fővédnökségre, szorosabbá fűzve ezzel is a két szomszédos megye: a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár  közötti művelődési kapcsolatokat, de  régióinkon túl tekintve hívják és várják a Kárpát-medencén kívül élő, magukat magyaroknak, magyar származásúaknak vallók küldöttségeit  is.

Így köszönthetjük az  idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezésen a sokak által kevésbé ismert kisinyovi Moldova Köztársaság magyarjainak a  Moldovai Magyarok Egyesülete nevet viselő civil szervezetbe tömörült  küldöttségét. Tagjainak ősei vagy egykori kárpátaljai magyarok, vagy bukovinai székelyek. A  hozzánk látogató utódaik  jobbára az ország második városának Baltinak a lakói. Őseik nyelvét ugyan elvétve, ha  beszélik már, de magyar származásúaknak vallják magukat, s büszkén vállalják és szorgalmasan ismerkednek őseik nemzeti kultúrájával.

Megtiszteli ugyanakkor az ünnepséget és köszönti a jelenlevőket a magyar diaszpóra, elsősorban is a protestáns felekezeteinkkel közel 500 éves jó kapcsolatokat ápoló Hollandia magyarsága, az ottani Magyar Szövetség  alelnökasszonya.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak az idei ünnepségre is a  szervezők !