Nagy Gáspár-díj 2018

pen-award
Idén Pörös Géza filmszakírónak, dokumentumfilm-rendezőnek ítélték oda a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat, amelyet május 5-én Bérbaltaváron adtak át bensőséges ünnepség keretében.

Pörös Géza kapta  a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat

Május 5-én Bérbaltaváron, a Nagy Gáspár Emlékház udvarán — Szabó Márta asszony, a Kossuth-díjas költő özvegye nem kevés előkészítő munkájának is köszönhetően — immár ötödik alkalommal adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A szép számban egybegyűlteket Pelyach István, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumának  elnöke, valamint Németh Béla polgármester köszöntötte. Az idén a díj kuratóriuma több évtizedes munkássága elismeréseképpen Pörös Géza filmszakírónak, televíziós dokumentumfilm-rendezőnek ítélte  a kitüntetést, melyet Monostori Imre, a díj kuratóriumának elnöke adott át, méltatva a díjazott szakmai érdemeit. Pörös Géza válaszában többek között felelevenítette a Nagy Gáspárhoz fűződő baráti és szellemi  kapcsolatát. Az esemény során a  díj, illetve az alapítvány kuratóriumának tagjai közül Papp Endre, Jánosi Zoltán, Gergye Rezső, Monostori Imre, Orosz István és Nagy Gábor Nagy Gáspár-versek elmondásával, felolvasásával emlékezett a költőre, miközben hangfelvételről hallhattuk tőle az elhangzott versek kezdő sorait.  A bensőséges hangulatú műsorban – melyet Németh Anita vezetett – közreműködött  a Harangláb népzenei együttes, valamint Lekics Evelin népdalénekes. A közeli nagytilaji temetőben nyugvó költő sírján friss virágcsokrok jelezték az emlékezők szeretetét.