Jókai

jokai_ujks

Az Irodalmi Magazin Jókai-száma

2018 óta a Magyar Írószövetség kezdeményezésére február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar széppróza napját. Ebből az alkalomból az Irodalmi Magazin idei első számát Jókai Mór lenyűgöző munkásságának szenteli, hogy az olvasóközönséget az életmű alaposabb megismerésére: (újra)olvasására ösztönözze. Az összeállításban többek között Jókai fordulatos pályakezdéséről és életének budapesti helyszíneiről olvashatunk, az írópálya balatonfüredi vonatkozásairól pedig Tóbiás Krisztián költő számol be a vele készült interjúban. Izgalmas tanulmány szól Jókai és a pénz kapcsolatáról, és megismerhetjük a szerzőt mint családapát. A Jókai-művek kritikai kiadásának rejtelmeibe Eisemann György irodalomtörténész nyújt betekintést; olvashatunk továbbá az író hagyatékának történetéről, valamint Németh László Jókai-képéről. A nagy klasszikus életművének időszerűségéről, az író humoráról és modernségéről Hansági Ágnes irodalomtörténésszel készült beszélgetés. A lap tanulmányt közöl Jókai műveinek filmadaptációiról, valamint a szerző Liszt Ferenchez fűződő kapcsolatáról. Czibula Katalin szakmódszertan-oktatót a Jókai-kötelezőkről, illetve az irodalomoktatás jelenkori dilemmáiról kérdezték a szerkesztők. Külön fejezet foglalkozik A jövő század regényével, hiszen a legnagyobb magyar mesemondó egyúttal a modern magyar nyelvű tudományos-fantasztikus irodalom atyja is. A tanulmányok, interjúk, elemzések sorát írók és irodalomtörténészek Jókairól szóló vallomásai szövik át.

Keresse az újságárusoknál!

Megrendelhető a www.magyarnaplo.huweboldal könyváruházában is!

jokai_ujk