Vidnyánszky Attila (1964) rendező

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendező, a debreceni Csokonai Színház igazgatója és művészeti vezetője, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (2008. december 4-étől Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) alapító igazgatója és művészeti vezetője. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő a "költői színház" terminussal határoz meg. 2012. december 17-én a Nemzeti Színház vezérigazgatójává nevezték ki, amelyet 2013 nyarától igazgat majd.

Főbb díjai

Arany Oroszlán-díj (1995, a Godot-ra várva c. előadásért) , Kontakt Fesztivál díja (1997, a Gyilkosság a székesegyházban c. előadásért) , Teplánszky Katalin-díj (Kisvárda, 2000, társulatépítésért) , Az év rendezője (Ukrajna, 2000) , Fővárosi Önkormányzat legjobb rendezésért járó díj (2002) , Ukrajna Érdemes Művésze (2002) , Jászai Mari-díj (2002) , a Kultúra Lovagja (2003) , Kritikusok díja (2004, Roberto Zucco c. darab rendezéséért) , Gundel művészeti díj (2004) , Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2005) , Nádasdy Kálmán-díj (2006) , Magyar Művészetért díj (2007) , Meyerhold-díj (Moszkva, 2009) , Kossuth-díj (2011)