Szávai János (1940) irodalomtörténész, kritikus, műfordító

Az ELTE BTK magyar-francia szakán szerzett diplomát. Posztgraduális tanulmányokat folytatott a Genfi Egyetemen. Bölcsészdoktor. Az MTA tudományos aspiránsa, az irodalomtudományok kandidátusa. Volt az ELTE Összehasonlító- és Világirodalmi Tanszékének oktatója. Egyetemi docens, a Paris III-Sorbonne Nouvelle vendégprofesszora. A Studies in Modern Philology sorozatszerkesztője, az MTA Modern Filológiai Bizottság tagja, a Cahiers d'Études hongroise (Párizs) tudományos bizottságának tagja. Az irodalomtudományok doktora. Volt Magyarország franciaországi nagykövete, valamint az Európa Tanács és az UNESCO nagykövete, a Paris IV-Sorbonne vendégprofesszora, komparatisztika professzora.

Főbb díjai

Chevalier des Palmes académiques (1989), Grand Officier de l'Ordre National du Mérite (1994), Pro Literatura (2005)

Kötetei

Saint-Exupéry (1971), Martin du Gard világa (1977), Az önéletírás (1978), Boccacciotól Salingerig (szerk., 1983), Zsendül-e a fügefa ága? (1984), The Autobiography (1984), André Malraux (1985), Magyar emlékírók (1989), Nagy francia regények (1989, 1999), Introduction a la littérature hongroise (1989), La Hongrie (1996) - japánul, hollandul, románul, bolgárul is, Nouvelle poésie hongroise (szerk. 2001), Magyar Larousse I-II-III.(főszerk. 1991, 1992, 1994), Írástudók és próféták - magyar írók a világirodalomban (2002), Qui est libre (szerk.) 2002, Problématique de la littérature européenne (szerk. 2005), A kassai dóm - közelítések Márai Sándorhoz (2008), Problématique du roman européen (szerk. 2009), Szenvedély és forma - Francia regénytörténet Voltaire-től Céline-ig (2011), Pascal örvénye avagy a progresszió hullahegyei (2013)