L. Simon László (1972) költő, író, parlamenti képviselő, az NKA Bizottságának elnöke.

A Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar-történelem szakos tanári oklevelet, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett, majd PhD-ösztöndíjas volt. Rendelkezik kulturális menedzseri és szőlész-borász mérnök szakos végzettséggel is. A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesület alapító tagja.1998-2004 között a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2004-2010 között a Magyar Írószövetség titkáraként dolgozott. A Magyar Műhely , a Kortárs , a Kommentár című folyóiratok szerkesztője volt, 2007-ig a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője, jelenleg főmunkatársa. A Ráció Kiadó szerkesztőjeként, a Magyar Műhely Galéria kurátoraként is tevékenykedik. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi, tanulmányai, szépirodalmi írásai folyóiratokban, heti- és napilapokban. Fotói, grafikái több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek. Könyveket és könyvborítókat is tervez. 2005-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója.2006 októberétől a Fejér megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke. A 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz egyéni jelöltjeként Fejér megye 4. választókerületéből szerzett mandátumot, egyben lemondott írószövetségi címéről. A 2010-es ciklus elejétől az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, 2010. június 8-ától a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A kultúráért felelős nemzeti erőforrás miniszter 2011 október 15.-i hatállyal kinevezte a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöki posztjára, amelyen Jankovics Marcellt váltotta. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium indoklása szerint a személycserére azért volt szükség, mert a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára.

Kötetei

(visszavonhatatlanul.) 1996, E gy paradigma lehetséges részlete (Magyar Műhely, 1996.) , met AMorf ózis (Orpheusz Kiadó, 2000.), Nem lokalizálható (2003) Hidak a Dunán (Ráció Kiadó, 2005.), Édes szőlő, tüzes bor. A Velencei-tó környékének szőlő- és borkultúrája ( Lukács Lászlóval és Ambrus Lajossal; 2005.), Versenyhátrány. A (kultúr)politika fogságában (Kortárs Kiadó, 2007.), Háromlábú lovat etető lány ( Palkó Tiborral ; Ráció Kiadó, 2009.), Japán hajtás (Kortárs Kiadó - Fiatal Írók Szövetsége, 2008.), A római szekér. Kulturális politika - politikai kultúra (Ráció Kiadó, 2010.), Személyes történelem (Ráció Kiadó, 2011.)

Főbb díjai

Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2004), József Attila-díj (2007), Szép Magyar Könyv Díj (2009 )