Jánosi Zoltán ( 1954) irodalomtörténész, író, egyetemi tanár

Irodalomtudományból egyetemi doktori oklevelet 1986-ban, kandidátusi minősítést 1995-ben, habilitált doktori minősítést 2006-ban szerzett. 2000-től a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Karának főigazgatója, 2007. július 1-jétől 2015. június 30-ig az intézmény rektora volt. Tanári és vezetői munkája mellett 30 éve fejt ki publikációs tevékenységet az irodalomtudomány, a kritika és a szépirodalom területén. 2007-től egyetemi tanár.

Publikációs munkássága mellett irodalmi szervezetekben, az irodalommal érintkező tudományos testületekben, szerkesztőként is dolgozik. A Kölcsey Társaság elnöke, az Irodalmi Magazin (Budapest) főszerkesztője, 2016. január 1-jétől a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának vezetője.
Könyveiről harminc recenzió jelent meg, szakmai írásaira ezeken kívül százötven esetben történik hivatkozás.

Kötetei

Nagy László mitologikus költői világa - az egyetemes és a magyar irodalomtörténet koordinátáiban (1996), Idő és ítélet (2001), A Csodafiu-szarvas . Poézis, ember és univerzum Nagy László költeményében (2003), Szindbád tükörképei. Találkozások Krúdy Gyulával (2004), Nyírfatűz . Szabolcs-Szatmár-Bereg újabb irodalma (2004), Fűszál és mindenség. Folklór és archaikum az újabb magyar irodalomban - Németh László, Illyés Gyula, Nagy László, Csoóri Sándor, Ratkó József, Fejes Endre, Tornai József (2005), " Kő alatti fény". Ratkó József és "két" nemzedéke (2005), "Szólítlak, hattyú". Válogatott írások Nagy László életművéről (2006), "Árnyékodon állva: Babylon." Archaikus és folklór-hatások az 1945 utáni magyar irodalom főbb műcsoportjaiban (2007), Barbárok hangszerén. Társadalom és antropológia XX. századi irodalmunk életműveiben (2010), Tornai József - Jánosi Zoltán: Európa már kevés (2011), Kutyák a babakocsiban (2015)