Iancu Laura (1978) író, költő, néprajzkutató

A romániai Magyarfaluban született . Középfokú tanulmányait a csíkszeredai Nagy István képzőművészeti középiskolában végezte. Óvodapedagógusként, majd teológus-hittanárként diplomázott. A BCE Századvég Politikai Iskolában politikai szakértőként, a S zegedi Tudományegyetemen néprajzosként végzett, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék Interdiszciplináris Doktori Iskola PHD hallgatója. 2011-től a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. Szépírásai 2000 -től jelennek meg különböző hazai és külföldi irodalmi lapokban, antológiákban. A Moldvai Magyarság folyóirat budapesti szerkesztője. A Magyar Írószövetség elnökségi tagja.

Kötetei

Johófiú Jankó (mesék, Somhegyi Kiadó, Velence, 2002 ) Magyarfalusi csángó népmesék és más beszédek. Hegedűs Lajos 1950-es évekbeli és saját 2000-es évekből származó gyűjtéséből összeállította Iancu Laura. , Pár csángó szó (versek, Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2004, Magyarfalusi emlékek (fényképmonográfia, MTA NKI, Budapest, 2005 ) , Az aranyréce. Mesék Moldvából. (Mezőgazda Kiadó, Budapest, 2005 ) Iancu Laura és Bakos Márta, a Tájszólam Egyesület vezetőjének közös gyűjtése , Karmaiból kihullajt (versek, Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2007 ) , Életfogytiglan (levelek, Jankovics Marcell illusztrációival, Universitas Szeged Kiadó ), Névtelen nap (versek, Kortárs Kiadó, Budapest, 2009 ) , Szeretföld (kisregény, Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2011 ) , Jeles napok, ünnepi szokások a moldvai Magyarfaluban (etnográfia, Lucidus Kiadó, Budapest, 2011

Főbb díjai

2004-ben Bálint András publicisztikai díj, 2008-ban Tokaji Írótábor díj, 2010-ben Bella István irodalmi díj és Bárka-díj.