Csukás István (1936) költő, író

Kisújszálláson született egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként. A háború után egy zenetanár biztatására, anyja akaratából jelentkezett az akkor alakult békés tarhosi zeneiskolába: hegedűművész akart lenni. Később mégis a jogi egyetemre jelentkezett, majd egy idő után átment a bölcsészkarra, de bölcsész tanulmányait sem fejezte be 1956 után. Törzshelye lett a Hungária Kávéház, és ekkoriban jelentek meg első versei; írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt, a Fiatal Művészek Klubjának vezetője volt, majd 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője volt; azóta szabadfoglalkozású író. Az 1960-as évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyermekirodalom felé. Eddig közel száz kötete jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom-pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

Főbb díjai

József Attila-díj (1977, 1987), Andersen-díj (1984), Déry Tibor-díj (1989, 1995), A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Életműdíja (1996), Kossuth-díj (1999), Budapest díszpolgára (2011), Prima Primissima díj (2011).