Horváth Júlia Borbála

horvathjuliaborbala

Horváth Júlia Borbála író, kulturális antropológus. Szépirodalmi műveiben, cikkeiben és kutatásaiban is leginkább sorsok, életutak, hétköznapi figurák nem hétköznapi történeteivel foglalkozik.

A kilencvenes végén filmes- és újságírói képesítést szerzett (KOS-18), majd a Magyar Televízió ‘Théma’ szerkesztőségben dolgozott; dokumentumfilmeket forgatott. Vezető napi- és hetilapokban tárcákat, riportokat írt (2010-ig); 2020-ig a Budapest folyóirat állandó szerzője volt, életképek, városi legendák nyomában járt.

Szépirodalmi és ismeretterjesztő írásai jelennek meg az Előretolt Helyőrség, a Fecske-füzetek, a Hitel, a Mandiner, a Nagyítás, az Oroszlános Udvar, a Székelyföld stb. lapjain.

Kulturális antropológus kutatóként kidolgozta a köztes- vagy intermentalitás fogalomrendszerét, és a Corvinus Egyetemen PhD címet szerzett. Rövidesen megjelent első monográfiája (Újnőkorszak, 2008), amelyet a második és a harmadik rész követett (Lánylegény, 2015; Női beszély 2019).

• : író, kutató
  • : 2014-ben novella- és fotókönyv jelent meg írásaiból (33 áthalló c.). 2016-ban a Magyar Írószövetség/Canon szépirodalmi pályázat nyertese, (Munkakönyv. c. prózakötet), ugyanabban az évben NKA alkotói ösztöndíjas. 2017-ben három hónapot töltött Pozsonyban a PIM – V4 Rezidens Program – ösztöndíjasaként (regény). 2018-ban megjelent Anyádat! c. regénye, 2020-ban megjelent a Dunai história c. trilógia első kötete: Az aranyföveny. 2019 december óta a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztály vezetője.
  • : horvathjuliaborbala@gmail.com