Göncz Árpád

göncz_árpad

Nevéhez fűződik J. R. R. Tolkien Magyarországon 1981-ben kiadott A Gyűrűk Ura című könyve fordításának befejezése (melynek első 11 fejezetét Réz Ádám fordította). Szintén ő a fordítója Malcolm Lowry A vulkán alatt, Colleen McCullough Tövismadarak, Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia, Agatha Christie N vagy M, Mary Shelley Frankenstein vagy a modern Prométheusz, William Makepeace Thackeray Pendennis története, Andrew Lang Maflázia című művének, továbbá William Golding (például A torony, A piramis, Beavatás), John Updike (például a Nyúlketrec, Nyúlháj, A kentaur, A farm, Eastwicki boszorkányok), Thomas Wolfe (Az időről és a folyóról), William Faulkner (Sartoris, Példabeszéd, Fiam, Absolon!, A hang és a téboly), Ernest Hemingway (Vándorünnep, A folyón át a fák közé, Szigetek az Áramlatban), William Styron (Feküdj le sötétben, Nat Turner vallomásai) regényeinek, valamint Peter Shaffer Equus című drámájának. Részt vett az 1980 októberében elkészült, a magyar szamizdat irodalom egyik meghatározó dokumentuma, a Bibó-emlékkönyv szerkesztőbizottságában. 1988-tól a Holmi című irodalmi, kulturális és kritikai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt.[23] 1994 óta a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke. 1983-ban József Attila-díjat kapott. 2002 óta a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke.

• : Budapesten, 1922. február 10.
  • : József Attila-díjas magyar író, műfordító és politikus, a Magyar Köztársaság elnöke 1990 és 2000 között.
  • : Regények és elbeszélések Sarusok (Magvető, 1974; Ulpius-ház, 2003) Találkozások (Magvető, 1980; Ulpius-ház, 2001) Hazaérkezés (Pátria könyvek, 1991) Gyaluforgács: esszék, jegyzetek, interjúk (Pesti Szalon, 1992) Az örökség (öt elbeszélés) (Polis, Kriterion, 1993 Kő a kövön: válogatott írások (Pesti Szalon, 1996) Sodrásban: egy politikus-író töprengései (Ulpius-ház, 2004) Színművek Magyar Médeia (monodráma, Magvető, 1976) Rácsok (Magvető, 1979) Mérleg; Pesszimista komédia; Perszephoné; Sarusok (6 dráma) (Magvető, 1990) Kristályrács (6 dráma) (Ulpius-ház, 2005)
  • : aaa@bb.hu