Dobozi Eszter

Alföldyné Dobozi Eszter 2668

A József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári diplomát 1979-ben, majd 1999-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karán közoktatási vezető szakon végezte tanulmányait.

1978 óta rendszeresen publikál verseket, recenziókat, esszéket, tanulmányokat, szociográfiát, regényrészleteket irodalmi folyóiratokban. Első könyve 1986-ban jelent meg a Magvető Könyvkiadó gondozásában. Összesen 12 önálló kötete látott napvilágot. 14 antológiában szerepel verseivel, egyéb írásaival.  Irodalmi és pedagógiai tárgyú konferenciákon tart előadást, ünnepi rendezvényeken vállal közéleti szereplést. 1979 óta tanárként, 1995 óta iskolaigazgatóként dolgozik. 1986 óta tagja a Magyar Írószövetségnek.

• : Cegléd, 1956
  • : költő, író
  • : Ahogy ő néz, ahogy ő lát. Válogatott és új versek (vers, Magyar Napló Könyviadó, 2015 Kísért a lehetetlen (esszék, tanulmányok, Orpheusz Könyvkiadó, 2014) Kötés (versek, Orpheusz Könyvkiadó, 2013) Sánta Kata (regény, Magyar Napló Könyvkiadó, 2011) Túl a rákbarakkon. Angelika naplójából (regény, Magyar Napló Könyvkiadó, 2008) Másolhatatlan (versek, Ister Könyvkiadó, 2005) Kettőztető (versek, Antológia Könyvkiadó, 2001) Fehér (versek, Orpheusz Könyvkiadó, 1998) Tíz körömmel (szociográfia, Széphalom Könyvműhely, 1994) "Csak a napnyugtát níztük (dokumentumkönyv, Csokonai Könyvkiadó, 1991) Látó (versek, Orpheusz Könyvkiadó, 1991) Az Egy (versek, Magvető Könyvkiadó, 1986)
  • : Bács-Kiskun megye művészeti díja, 1989 Pilinszky János-díj, 1992 Év könyve, 1995 Kölcsey-díj, 2000 Arany János díj, 2004 Kecskemét Városért Oktatási Díj, 2005 Főtanácsosi cím, 2005 Príma Díj, 2008 József Attila díj, 2010 Kodály Zoltán díj, 2012 Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, 2012