Berta Zsolt

2018.BZS.13

1966. decemberében született Budapesten, a Szent János kórházban. Szülei, Mészáros Annamária és Berta Zsolt a magyar beatgeneráció karakteres tagjai. Gyermek- és fiatalkorában hol elvált szüleivel felváltva, hol nagyanyjával, számtalan helyszínen élt, így a Balaton környékén ugyanolyan otthonosan érzi magát, mint Budapesten, Dunakömlődön vagy újabban Pomázon. Az I. István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Katonaéveit főleg Baranya megyében töltötte. Első, Télak nevű zenekarában szövegíróként és gitáros énekesként jeleskedett, később, néhány alkalmi zenekar után a Jimi Hendrix Memorial basszusgitárosa volt. Feleségével, Berczeli Mónival közös fiuk, Csanád 1998-ban született. Volt már pincér, csapos, szakács, célszáltekercselő, számítógépprogramozó, könyvterjesztő. A kétezres évek fordulóján két évig Vekker Időmúlató néven élőzenés, meleg konyhás helyet üzemeltetett. 2009. óta publikál rendszeresen, ez idő alatt több kötete látott napvilágot, elbeszélései irodalmi folyóiratokban, antológiákban egyaránt olvashatók. Az irodalom mellett a zene sem tűnt el az életéből: 2016-ban Luk van címen saját dalait felvonultató nagylemeze jelent meg a Hunnia Recordsnál. Jelenleg a Magyar Napló könyvesbolt üzemeltetője, és a Könyvjelző Varieté irodalmi és zenei sorozat házigazda-programszervezője. Mostanában egyedül gitározik és énekel, illetve önálló irodalmi estjével szokott közönség elé állni. (Bővebben)

• : Budapest, 1966.12.06.
  • : író, dalszerző
  • : Jancsiszög (regény, Magyar Napló Könyvkiadó, Budapest, 2008.), Visszajátszás (regény, Szoba Kiadó, Pomáz, 2011.), Kalef (Magyar Napló Könyvkiadó, Budapest, 2014.), Recept – zónaregények (novelláskötet, Magyar Napló Könyvkiadó, Budapest, 2016.), Visszajátszás – Dorka és Botond (regény, Napkút Kiadó, Budapest, 2016.), Luk van (LP, Hunnia Records, Budapest, 2016.), Jancsiszög – Braille-kiadás (MVGYOSZ, Budapest, 2018.), Kalef – Braille-kiadás (MVGYOSZ, Budapest, 2018.), Kalef – Panujejeszczezmrok (Rytm, Warszawa, 2019. ford.: Daniel Warmuz)
  • : Bertha Bulcsu-emlékdíj, 2015.; Márai Sándor-díj, 2017.
  • : zsolt@bertazsolt.eu