Bálint Endre

Balint_Endre

————————————————————————————-

Figyelem! Ismeretlenek a nevem és fényképem felhasználásával
muzulmánokat gúnyoló, hamis Facebook-profilt létesítettek.

Ezúton tájékoztatok minden érdeklődőt, hogy írásaimban az
iszlámot érintő kérdésekkel semmilyen módon nem foglalkozom.

A Facebook-ot pedig, ahogy a múltban, a jövőben sem használom
profilkészítésre.

Bálint Endre

————————————————————————————-

Budapesten születtem 1957-ben, kislányom szerint a kőkorszakban. 14 éves koromig szüleimmel a IX. kerületi Ferenc téren laktunk. A Lenhossék utcai általánosban írtam egy Marsra szálló földi űrhajóról szóló sci-fi történetet, osztálytársaim egymás kezéből kitépve olvasták. Első valódi publikációmat a bp-i Eötvös József Gimnázium lapjának, az Eötvös Diáknak köszönhetem. Álljon itt Ó, fizika! c. időmértékes versem kezdősora: “Természettudományok legnemesebbike, te!” Később a Budapesti Műszaki Egyetem újságja, a Jövő Mérnöke közölte le néhány cikkemet, elsőként Az egyetemi ördög címűt.

1995 példátlanul esős márciusában – három hétig megállás nélkül zuhogott – írtam első terjedelmesebb művemet, a Pilátus evangéliumát. Sose jelent meg.

2003 tavaszán az Avana Egyesület sci-fi novellapályázatán A csillaghajó c. írásom első helyezést ért el, ezután évekig az Új Galaxis lapjain publikáltam sci-fi novelláimat, közben többnyire eredményesen vettem részt újabb sci-fi és szépirodalmi pályázatokon.

Két novellám fordításban is megjelent. (Vonat Európába, Smith bíró tévedése)

2013-ban e-bookként publikált regényem, A Programozó Könyve elnyerte a Zsoldos Péter-díjat, majd megjelent A mérőhajó útja és Az idő árnyéka c. két összefüggő kisregényem szintén e-bookként.

Kutattam Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. regénye keletkezésének körülményeit. (Könyv és Nevelés, 2012. 2. szám, 2014. 4. szám, 2016. 2. szám):

Részben Molnár Ferenc hatására, részben könyveim nyomtatásban kiadatlansága okán érdeklődésem az utóbbi időben a színpadi művek írása felé fordult.