Balázs Tibor

250_BT_portre

1958. április 13-án született Aranyosgyéresen. Kolozsvári, grenoble-i és budapesti egyetemeken  tanult, irodalomtudományból szerzett doktori (PhD) fokozatot.

Az 1993-ban alakult Littera Nova Kiadó, valamint  a Budapesten és Párizsban működő, fordításokat, kétnyelvű kiadványokat is publikáló  Accordia Kiadó vezetője. Thibault BLAISE írói néven románul és franciául is publikál.

• : Aranyosgyéres, 1958. április 13.
  • : Költő, műfordító, irodalomtörténész, könyvkiadó
  • : Kék sirályok (versek, Kriterion, Bukarest, 1987) Ösvényeim (versek, Kráter, Budapest, 1991) Maforizmák (1. kiadás: Penna, Pomáz, 1995) A fogfájós vaddisznó (gyermekversek, Réber László rajzaival, Lázár Ervin ajánló soraival, 1. kiadás: Littera Nova, 1998) Félkalap (gyermekversek, Gyulai Líviusz rajzaival, Csukás István ajánló soraival, 1. kiadás: Accordia, 2001) Kótyomfittyek (gyermekversek, Gábor Enikő rajzaival, Littera Nova, 2001) Explorari în poezia lui A. E. Baconsky (tanulmány román nyelven, Familia, Nagyvárad, 2002) Ábel tornya (versek, Kányádi Sándor ajánló soraival, Accordia, 2003) A romániai magyar létköltészet története 1919–1989 (tanulmány, Accordia, 2006) Aforizma-párbaj (Csontos Mártával – 1.kiadás, Littera Nova, 2010, Czigány György és Kubik Anna ajánló soraival)) Párhuzamos görbék (aforizmák, Bognár Stefániával, Littera Nova, 2011, Iszlai Zoltán ajánló soraival) Megérkezés Aquincumba (prelúdium egy készülő versdrámához) - előadásra került 2010-ben a Szegedi Pinceszínházban, 2013-ban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, önálló kötetben 2014-ben jelenik meg. Műfordításkötetei francia nyelvből: François Garagnon: Jázmin és az élet szent rejtelmei (meseregény, Szent István Társulat, 1994) Jean-Luc Moreau: Mimi és a sárkány (meseregény, Littera Nova, 2001)
  • : Zsámboky János-díj (2000) NKA-ösztöndíj (2001 – 2002)
  • : drbalazstibor@gmail.com